Het museum

Naar aanleiding van het 20-jarig overlijden van André Demedts hebben drie jonge vrijwilligers – Alexander Demoor, Bert De Smet (coördinator) en Nick Krekelbergh – een volledig nieuw André Demedtsmuseum samengesteld. Het museum is een combinatie van een statische opstelling (infopanelen over leven en werk van de schrijver-dichter), een semi-statische bibliotheek met leestafen én een audiovisueel en interactief projectiescherm met 70 beeld- en 20 radiofragmenten van, met en over Demedts. Iedereen kan zo zelf kiezen welke aspecten van Demedts hij of zij wil beluisteren en/of bekijken.

Audiovisueel projectiescherm 'André Demedts 2.0' werd gerealiseerd dankzij de steun van de provincie West-Vlaanderen, de gemeente Wielsbeke en flink wat private sponsors. De museumvernieuwing startte in 2008. De eerste fase (= statische en semi-statische luik) werd voorgesteld op 16 juni 2011, de tweede fase (= audiovisuele luik) op 3 november 2012.

Museumcoördinator Bert De Smet won in 2012 de wedstrijd Krak van je gemeente van de Krant van West-Vlaanderen. Zie ook artikel via deze verwijzing. Hij ontving in 2014 onder andere voor de vernieuwing ook de Vlaamse eretitel 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag'. Je kan het ambassadeursfilmpje dat in het Demedtshuis werd opgenomen hier bekijken. Hier vind je het dankwoord van onze museumcoördinator tijdens de uitreiking van de eretitel.

Van cafépraat tot cultuurproject. Over de ontstaansgeschiedenis van de museumvernieuwing door de jonge vrijwilligers kan je meer lezen via deze verwijzing.

In 2011 verscheen er een artikel over de museumvernieuwing in de Mededelingen van het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Je kan het hier lezen. In hetzelfde jaar werd de vernieuwing ook uitgelicht in Bladwijzer, het inspiratieblad van Heemkunde Vlaandereren. Je kan het hier lezen.

Meer lezen over André Demedts? Dan kan via zijn biografie (), het artikel ‘30 jaar André Demedtshuis' of de lezing over Demedts die museumcoördinator Bert De Smet gaf voor Marnixring Kortrijk-Broel & Kortrijk-Kleikop.