Tentoonstellingen

Maandelijks lopen er tentoonstellingen in het André Demedtshuis. Deze zijn gratis te bezoeken tijdens de openingsuren.

Hebt u interesse om zelf te exposeren?

Gelieve dan het aanvraagformulier in te vullen. 

Tentoonstelling april 2020: Christel Vande Ginste

Tentoonstelling april 2020: Christel Vande Ginste

GEANNULEERD WEGENS CORONACRISIS

Na haar actieve loopbaan als uitbaatster van restaurant 't Houtvuur in Waregem legde Christel Vande Ginste zich toe op haar tweede passie: schilderen. Ze volgde een opleiding aan de Stedelijke Kunstacademie van Waregem en leerde er haar werken meer kracht en betekenis te geven.

Haar expo is hoofdzakelijk opgebouwd rond het thema 'vlas', waarbij vooral de mens centraal staat. Ze liet zich voor haar werken inspireren door de harde 'stiel', de betekenis van vlas voor de industrie, de kleurenpracht van bloeiend vlas en door spelende kinderen in de velden of bij de rootputten.

Maar Christel heeft haar hart ook verloren aan de Noordzee. Enkele portretten en schilderijen op de expo zijn hiervan de stille getuigen.

ENKELE AFGELOPEN TENTOONSTELLINGEN

Tentoonstelling juli-augustus 2019: Zomer van fotografie 'Landschappen voor het Antropoceen'

Tentoonstelling juli-augustus 2019: Zomer van fotografie 'Landschappen voor het Antropoceen'

Het André Demedtshuis nodigt u in het kader van Zomer van fotografie, vriendelijk uit op de opening van de groepstentoonstelling:

Landschappen voor het Antropoceen

Kunstenaars:
Arnaud De Wolf
Arja Hop
Peter Svenson
Stijn Stragier
Nicolette Klerk
Isabel Devos
Lieven Lefere

Gecureerd door Isabel Devos en Lieven Lefere

Vernissage 30 juni vanaf 16u
Inleiding door Daan Rau om 17u

De zomertentoonstelling 2019 brengt het werk van fotografen samen die het thema natuur en landschap op een persoonlijke en onderzoekende manier benaderen. Ze werken vanuit een actuele visie op de natuur én interpreteren het medium fotografie op een vernieuwende wijze. Sommige maken op hedendaagse wijze gebruik van oude technieken, andere creëren met hoogtechnologische programma's dystopische beelden. Fotografie wordt verruimd met grafische elementen, bewegend beeld en driedimensionale vormen. Inhoudelijk worden er linken gelegd naar biologie, ecologie en onze neiging om de wereld in vakjes te plaatsen. Het inhoudelijke en technische worden steeds gekoppeld aan een zoektocht naar het schone en het poëtische, zonder zich over te geven aan zeemzoete verzichten.

De tentoonstelling loopt van 30 juni tot en met 1 september en is elke dag gratis toegankelijk van 14u tot 18u.

Tijdens deze tentoonstelling is een zomerterras geopend waar u even kan verpozen en in alle rust kan genieten van een drankje in het schitterende Leie-landschap.

 

Tentoonstelling juli-augustus 2018: LOVE - Zomer van fotografie

Tentoonstelling juli-augustus 2018: LOVE - Zomer van fotografie

"We kijken elke dag om ons heen, maar niet alles wat we zien dringt tot ons door."

Uit Joke van Leeuwen, "Een halve hond heel denken"

De zomertentoonstelling (met naar jaarlijkse traditie fotografie) nodigt uit om toch dieper te gaan kijken. Ze vraagt om even stil te staan en de beelden te laten doordringen. Het is een queeste om het onzichtbare net zichtbaar te maken en verwonderd te zijn.

Fotografie betekent voor de kunstenaars in de tentoonstelling zoeken naar menselijke sporen, naar een aanwezigheid. Tegelijkertijd suggereren de beelden ook afwezigheid, leegte in volheid en vice versa. De foto's balanceren op de grens tussen abstract en heel concreet, tussen fotografie en schilderkunst, tussen suggestie en tastbaarheid. Geheel in hun eigen stijl en thema's nemen ze stuk voor stuk het publiek mee in een wereld van verwondering, van schoonheid en van...

Peter Bracke, Ron Chiers, Isabel Devos, Lieven Herreman en Griet Van de Velde tonen nieuw en bestaand werk tijdens de ‘Zomer van Fotografie'.

Met het werk van de onlangs overleden Robert Indiana in gedachten maakte Ron Chiers een nieuwe vuurrode installatie in de mooie tuin van het André Demedtshuis. Hij wil een boodschap van liefde brengen in tijden van oorlog en terreur. Gebaseerd op de foto van het André Demedtshuis op Google Earth schreef Ron Chiers met rood kunstgras "LOVE" in de tuin. Hij schenkt op die manier het werk terug aan de Google satelliet die de boodschap zal verspreiden.

Guus Mulders schreef speciaal voor de tentoonstelling een tekst in de vorm van een gedicht. Het is een impressie van het huis, van het werk van de exposerende fotografen geworden. Bonnie Paanakker, levensgezellin van Guus Mulders, illustreerde het gedicht.

De zomertentoonstelling ‘LOVE - Zomer van Fotografie. Peter Bracke, Ron Chiers, Isabel Devos, Lieven Herreman, Griet Van de Velde en woordenaar Guus Mulders' loopt van 1 juli tot en met 26 augustus en is elke dag gratis toegankelijk van 14u tot 18u. De vernissage vindt plaats op zondag 1 juli om 17u. De finissage vindt plaats op zondag 26 augustus van 14u tot 18u.

Tijdens deze tentoonstelling is een zomerterras geopend waar u even kan verpozen en in alle rust kan genieten van een drankje in het schitterende Leie-landschap.

 

Tentoonstelling juli-augustus 2017: #meetingtrails

Tentoonstelling juli-augustus 2017: #meetingtrails

Een fotografisch ervaringsproject tussen de Academie voor Beeldende Kunsten Menen en Gent. 15 jonge vlaamse fotografen communiceren met fotobeelden en ontmoeten elkaar via een gemeenschappelijk, universeel fotodagboek. Fotografen Lieven Neirinck, Reinhart De Grendel en Patricia Vanbrabandt begeleiden deze visuele ontmoeting. Hun virtuele ontmoetingsplek was maandenlang, #meetingtrails. Hier en nu, precies in het middelpunt, in het André Demedtshuis, ontmoeten de fotobeelden elkaar voor het eerst, lichamelijk. De bezoeker getuigt.

Twee locaties, twee groepen fotografen, communiceren omtrent hun dagdagelijkse creativiteit. Onbekend en onverkend. Ze kennen elkaar niet maar er is een creatieve verbondenheid. Er is gretige nieuwsgierigheid naar meer. De twee afgescheiden groepen "academie Gent en academie Menen" werken langzaam virtueel en in realiteit naar elkaar toe door gebruik te maken van fotografie en alle mogelijke communicatiemiddelen daaromtrent. We linken de twee locaties aan elkaar door een lijn op de landkaart te tekenen die hierdoor een imaginair landschap insluit. Oktober-december 2016, steden en dorpen die de lijn knopen worden gemarkeerd. We bewegen ons nu binnen een afgelijnde periode en ruimte langs De Leie. Gent beweegt zich naar Menen en Menen naar Gent. ‘Universele verbondenheid' als thema wordt de creative artistieke concentratie. Instagram is ons communicatieplatform om elkaar te informeren, verbazen en charmeren. Een virtuele complexe pingpongtafel ontstaat tussen de twee groepen. Dagelijks bewegen de groepen zich dichter naar elkaar toe. Wekelijks schuiven we één locatie op naar het midden van het traject. De echte ontmoeting, de werkelijke verbondenheid in het midden van het traject, tussen de twee steden in, vindt plaats, hier, in het André Demedtshuis. Er wordt in een directe vorm gecommuniceerd met beelden, woorden en gelach. Beelden worden aan elkaar uitgewisseld in een expositie. Dit historisch moment leggen we vast via ‘pixels en pellicule'. Tijd en techniek beheersen het medium fotografie.

De ontmoeting met een goed mens blijft altijd een mooie herinnering in ons leven.
André Demedts.

De zomertentoonstelling loopt gans juli en augustus en is elke dag gratis toegankelijk van 14 u tot 18 u. De vernissage vindt plaats op vrijdag 30 juni om 19 uur.

Tijdens deze tentoonstelling is een zomerterras geopend waar u even kan verpozen en in alle rust kan genieten van een drankje in het schitterende Leie-landschap.

 

Tentoonstelling juli-augustus 2016: Gert Verbelen - The Inner Circle Of Europe

Gert Verbelen studeerde grafische vormgeving en fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en rondde er in 2014 zijn masteropleiding af.

In 2014 bezocht Gert Verbelen achttien lidstaten van de eurozone. Hij berekende - op een wiskundige manier - het exacte middelpunt van elk land en ging erheen. Op een of andere manier belandde hij daardoor vaak in arme en verlaten streken, ver af van het massatoerisme en de grote steden en bleef er een week om het dagelijkse leven te fotograferen.

De foto's die hij maakte, tonen eenzaamheid en verlatenheid. Europa blijkt meer te zijn dan steden vol toeristen, het zijn ook godverlaten dorpen waar jongeren emigreerden bij gebrek aan werk en de ouderen achterblijven.

Tegelijkertijd toont ze de kracht van kleine gemeenschappen en een grote voeling met de plek, het huis, de keuken, de woonkamer, de stoel voor de tv... Die kleine kamers zijn schatkamers en echte werelden op zich. Elk detail vertelt een verhaal. Hij laat ons meeleven met zijn ervaringen in het boek over deze reis dat in 2015 verscheen bij Uitgeverij Hannibal " The Inner Circle of Europe".

In het André Demedtshuis krijgt u een ruime selectie te zien van de foto's uit het boek: een tentoonstelling die men "moet" gezien hebben.

De zomertentoonstelling loopt van 2 juli tot en met 28 augustus 2016 en is elke dag gratis toegankelijk van 14 u tot 18 u. De vernissage vindt plaats op zaterdag 2 juli om 17 uur, in aanwezigheid van de fotograaf.

Tijdens deze tentoonstelling is een zomerterras geopend waar u even kan verpozen en in alle rust kan genieten van een drankje in het schitterende Leie-landschap.

Tentoonstelling juli-augustus 2016: Gert Verbelen - The Inner Circle Of Europe

Tentoonstelling juli-augustus 2015: 'Urban Cave Drawings' - Carl Uytterhaegen

Carl Uytterhaegen nam meer dan 150 foto's kriskras door onze steden. Hij toont ons de verborgen grotten en fresco's: verlaten stations, vervallen bruggen, desolate beton sites.

Op een vreemde en spitse manier overbrugt Uytterhaegen de kloof tussen de aloude grotschilderingen van Altamira en de hedendaagse graffiti tekeningen die grote delen van de steden bedekken. Wat Urban Cave Drawings toont is dat de geschilderde sporen in onze steden verschillende thema's gemeen hebben.

De tentoonstelling loopt van 27 juni tot en met 30 augustus en is dagelijks toegankelijk van 14u tot 18u. De vernissage vindt plaats op 27 juni om 16u, in aanwezigheid van de fotograaf.

Tijdens deze tentoonstelling is een zomerterras geopend waar u even kan verpozen en in alle rust kan genieten van een drankje in het schitterende Leie-landschap.

Tentoonstelling juli-augustus 2014: Filip Claus' Landschap in Metamorphose

Tentoonstelling juli-augustus 2014: Filip Claus' Landschap in Metamorphose

Tentoonstelling januari 2014: Kinderen van toen (première voor ons huis)

Tentoonstelling januari 2014: Kinderen van toen (première voor ons huis)

Op vrijdag 17 januari 2014 opent de expo 'Kinderen van toen' en we zijn bijzonder trots dat de première in ons cultuur- en kunstencentrum plaatsvindt.De rondreizende tentoonstelling ‘Kinderen van toen' gaat over opgroeien als kind in de jaren 1930 - 1960 in de landelijke regio van Tielt, Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Wielsbeke en Wingene. In de jaren 30, 40, 50 droegen jongens een korte broek; meisjes een schortje en een grote strik in het haar. Er werd thuis één keer per week brood gebakken. In de winter zat het hele gezin rond de Leuvense stoof omdat er elders in huis geen verwarming was. Het toilet was een plank met een gat in. Kinderen werden zaterdags om beurt in een kuip gewassen. Televisie was de nieuwste uitvinding en de hele straat pakte zijn stoel mee om samen te kijken naar ‘Schipper naast Mathilde'. Deze en nog meer voorbeelden zijn te zien, te horen en te beleven op de tentoonstelling ‘Kinderen van toen'.

Ook de Wielsbeekse Juliaan Claerhout-kring werkte actief mee aan de voorbereidingen van deze expo, naast verschillende andere organisaties.

De expo loopt van zaterdag 18 januari t.e.m. 27 januari 2014. Openingsuren: zaterdag & zondag van 14 tot 17 uur. Groepsbezoeken in de week op aanvraag.

De expo reist daarna verder in de andere gemeenten. Info via de groepsbezoeken.

Via Facebook vind je enkele leuke foto's van de voorbereidingen, de vernissage en de klasbezoeken.

 

Tentoonstelling juli-augustus 2014: De schaduw van Tahrir

Tentoonstelling juli-augustus 2014: De schaduw van Tahrir

Cultuur- en kunstencentrum André Demedtshuis uit Sint-Baafs-Vijve pakt tijdens de zomermaanden uit met een unieke tentoonstelling: ‘De schaduw van Tahrir. Caïro door de ogen van Bieke Depoorter, Filip Claus, Zaza Bertrand en Harry Gruyaert'. 

De vier fotografen verkenden de Egyptische hoofdstad in 2011-2012 en fotografeerden het gewone, dagdagelijkse leven, daar waar de mediacamera's niet kwamen. Waar Harry Gruyaert en Filip Claus focusten op de publieke ruimte, tastten Zaza Bertrand en Bieke Depoorter het privéleven af. Een beklijvende reeks beelden is het resultaat. De bezoeker wordt door de prachtige foto's in de wereld van Caïro getrokken. ‘De schaduw van Tahrir' geeft een boodschap van hoop en toont hoe mensen in staat zijn om ook in moeilijke omstandigheden in solidariteit te leven. U kan het allemaal ontdekken in het André Demedtshuis.

‘De schaduw van Tahrir' loopt van 1 juli tot en met zondag 1 september 2013, elke dag van 14 tot 18 uur. De vernissage vindt plaats op zondag 30 juni 2013 om 17 uur, in aanwezigheid van de fotografen. Gratis toegang. Er is ook een gezellig zomerterras met uitzicht op de oude Leiearm en dichtbij verschillende fiets- en wandelpaden. 

Meer inhoudelijke informatie over de expo vindt u hier.

Voor de kinderen is er een ook een speurtocht met Supervlieg. Zoek naar de schat in het André Demedtshuis en maak op een ludieke manier kennis met cultuur, fotografie en de schrijver-dichter!

 

Volg de expo ook via onze Facebook-pagina.

Tentoonstelling mei-juni 2014: internationaal kunstproject 'Varen met André Demedts - Ontmoet de schoonheid'

Tentoonstelling mei-juni 2014: internationaal kunstproject 'Varen met André Demedts - Ontmoet de schoonheid'

Cultuur- en kunstencentrum André Demedtshuis uit Sint-Baafs-Vijve programmeert in mei en juni een speciale en unieke tentoonstelling: '(Varen met André Demedts) Ontmoet de schoonheid'. Niet alleen de prachtige foto's van Ip Man (Viadagio) over Bangladesh zijn te zien, maar ook de neerslag van de kunstprojecten Gent-Bang I (2009) en Gent-Bang II (2012).

Gent-Bang had als doelstelling de internationale solidariteit te verhogen via een eco-culturele happening in het kader van Belmundo, een initiatief van de Noord-Zuid-samenwerking van de stad Gent. Verschillende Europese kunstenaars en schrijvers logeerden een aantal dagen op de kunstwoonboot van Viadagio. Daar leefden ze zonder elektriciteit, telecommunicatie, verwarming of sanitaire voorzieningen, zoals de behoeftigen in Bangladesh. Het aan den lijve ondervinden van deze beperkende omstandigheden vormde een inspiratiebron voor het creëren van kunst en teksten.
Op de oude Leie-arm aan de tuin van het André Demedtshuis komt de kunstboot Amatillo te liggen, een houten boot die in 2009 door studenten van de Sint-Lucas Hogeschool werd ontworpen in het kader van het eerste Gent-Bang-project. Vrij bezoek mogelijk.

Kunst, fotografie, ecologie, solidariteit, het komt allemaal aan bod in deze tentoonstelling. Een projectbundel & catalogus is te koop tijdens de tentoonstelling ‘Ontmoet de schoonheid'.

De vernissage vindt plaats op vrijdag 10 mei om 20 uur. De tentoonstelling loopt nog tot en met zondag 16 juni. Openingsuren: zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. In de week op aanvraag. Er zijn speciale educatieve formules. (Combinatie van een bezoek aan de tentoonstelling, de kunstboot en lessen rond water-ecologie.) Scholen meer dan welkom. Info via 056/67.32.70 of info@andredemedts.be.

Nota 'Varen met André Demedts - Ontmoet de schoonheid' »