Het wandelpad
Wandel in de voetsporen van de schrijver-dichter

André Demedts (1906-1992) was een Vlaams schrijver-dichter en cultuurpromotor, afkomstig van Sint-Baafs-Vijve. Hij stond o.a. aan de wieg van het Komitee voor Frans-Vlaanderen, Ons Erfdeel en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Demedts was eerst 17 jaar boer, daarna leraar Nederlands en tot slot directeur van Radio Kortrijk (nu: Radio 2 West-Vlaanderen).

Het André Demedtspad is een realisatie van gemeente Wielsbeke en Vakantiegenoegens/Pasar en werd ingehuldigd op 16 september 1984. Op 4 november 2012 werden er in het kader van het 20-jarig overlijden van de schrijver-dichter ook permanente infopanelen aan het pad toegevoegd met verwijzingen naar de boeken en gedichten van Demedts. De infopanelen zijn een realisatie van vzw André Demedtshuis, Erfgoedwerkgroep Wielsbeke, Davidsfonds Wielsbeke/Sint-Baafs-Vijve, Davidsfonds Ooigem, Juliaan Claerhout-kring, gemeente Wielsbeke en gemeente Dentergem.


Praktisch
11 km, verharde wegen, vlotte doorgang.
Aan elk kruispunt staat een bord.
Wanneer er geen bord staat, wandel je gewoon rechtdoor.

Info of problemen (bv. verdwenen signalisatie):
Sportdienst Wielsbeke, 056 67 32 50 of
sportdienst@wielsbeke.be

De fietsroute
Literaire lus

De Literaire Lus is een toeristisch-recreatieve fietsroute die het André Demedtshuis (Sint-Baafs-Vijve), René De Clercqmuseum (Deerlijk) en het Lijsternest van Stijn Streuvels (Ingooigem) met elkaar verbindt. De 42 km-lange lus loopt langs het literaire erfgoed en de prachtige streek die de gemeenten rijk zijn. De huizen van de drie dichter-schrijvers staan klaar voor jouw ontdekkend bezoek!

 

Meer info over deze fietsroute en zijn bezienswaardigheden vind je op Toerisme Leiestreek of op West-Vlinderen.

 

Overige links:
Facebook-pagina 'Literaire Lus'
René De Clercq
Stijn Streuvels

Dagarrangement
Literaire lus in groep

Er zijn ook mogelijkheden om een dagarrangement samen te stellen en de Literaire Lus in groep te verkennen.