Expo

Maandelijks lopen er tentoonstellingen in het André Demedtshuis. Deze zijn gratis te bezoeken tijdens de openingstijden.

 

Hebt u interesse om zelf te exposeren?

Gelieve dan het aanvraagformulier in te vullen.

Zomer van fotografie

Het André Demedtshuis zet in de maanden juli en augustus fotografie in de kijker onder de noemer ‘Zomer van fotografie’.

ZomerVanFotografie2019.jpg
Zomer van fotografie 2019

Van 30/06/2019 tot 01/09/2019

'Landschappen voor het Antropoceen'

De zomertentoonstelling 2019 bracht het werk van fotografen samen die het thema natuur en landschap op een persoonlijke en onderzoekende manier benaderen. Ze werken vanuit een actuele visie op de natuur én interpreteren het medium fotografie op een vernieuwende wijze.

Sommige maken op hedendaagse wijze gebruik van oude technieken, andere creëren met hoogtechnologische programma's dystopische beelden. Fotografie wordt verruimd met grafische elementen, bewegend beeld en driedimensionale vormen. Inhoudelijk worden er linken gelegd naar biologie, ecologie en onze neiging om de wereld in vakjes te plaatsen. Het inhoudelijke en technische worden steeds gekoppeld aan een zoektocht naar het schone en het poëtische, zonder zich over te geven aan zeemzoete verzichten.

ZomerVanFotografie2018.jpg
Zomer van fotografie 2018

Van 01/07/2018 tot 26/08/2018

LOVE

"We kijken elke dag om ons heen, maar niet alles wat we zien dringt tot ons door."

 

Uit Joke van Leeuwen, "Een halve hond heel denken"

De zomertentoonstelling (met naar jaarlijkse traditie fotografie) nodigde uit om toch dieper te gaan kijken. Ze vraagt om even stil te staan en de beelden te laten doordringen. Het is een queeste om het onzichtbare net zichtbaar te maken en verwonderd te zijn.

 

Fotografie betekent voor de kunstenaars in de tentoonstelling zoeken naar menselijke sporen, naar een aanwezigheid. Tegelijkertijd suggereren de beelden ook afwezigheid, leegte in volheid en vice versa. De foto's balanceren op de grens tussen abstract en heel concreet, tussen fotografie en schilderkunst, tussen suggestie en tastbaarheid. Geheel in hun eigen stijl en thema's nemen ze stuk voor stuk het publiek mee in een wereld van verwondering, van schoonheid en van...

 

Peter Bracke, Ron Chiers, Isabel Devos, Lieven Herreman en Griet Van de Velde tonen nieuw en bestaand werk tijdens de ‘Zomer van Fotografie'.

 

Met het werk van de onlangs overleden Robert Indiana in gedachten maakte Ron Chiers een nieuwe vuurrode installatie in de mooie tuin van het André Demedtshuis. Hij wil een boodschap van liefde brengen in tijden van oorlog en terreur. Gebaseerd op de foto van het André Demedtshuis op Google Earth schreef Ron Chiers met rood kunstgras "LOVE" in de tuin. Hij schenkt op die manier het werk terug aan de Google satelliet die de boodschap zal verspreiden.

 

Guus Mulders schreef speciaal voor de tentoonstelling een tekst in de vorm van een gedicht. Het is een impressie van het huis, van het werk van de exposerende fotografen geworden. Bonnie Paanakker, levensgezellin van Guus Mulders, illustreerde het gedicht.

ZomerVanFotografie2017.jpg
Zomer van fotografie 2017

Van 30/06/2017 tot 31/08/2017

#meetingtrails

Een fotografisch ervaringsproject tussen de Academie voor Beeldende Kunsten Menen en Gent. 15 jonge vlaamse fotografen communiceren met fotobeelden en ontmoeten elkaar via een gemeenschappelijk, universeel fotodagboek.

Fotografen Lieven Neirinck, Reinhart De Grendel en Patricia Vanbrabandt begeleiden deze visuele ontmoeting. Hun virtuele ontmoetingsplek was maandenlang, #meetingtrails. Hier en nu, precies in het middelpunt, in het André Demedtshuis, ontmoeten de fotobeelden elkaar voor het eerst, lichamelijk. De bezoeker getuigt.

Twee locaties, twee groepen fotografen, communiceren omtrent hun dagdagelijkse creativiteit. Onbekend en onverkend. Ze kennen elkaar niet maar er is een creatieve verbondenheid. Er is gretige nieuwsgierigheid naar meer. De twee afgescheiden groepen "academie Gent en academie Menen" werken langzaam virtueel en in realiteit naar elkaar toe door gebruik te maken van fotografie en alle mogelijke communicatiemiddelen daaromtrent. We linken de twee locaties aan elkaar door een lijn op de landkaart te tekenen die hierdoor een imaginair landschap insluit. Oktober-december 2016, steden en dorpen die de lijn knopen worden gemarkeerd. We bewegen ons nu binnen een afgelijnde periode en ruimte langs De Leie. Gent beweegt zich naar Menen en Menen naar Gent. ‘Universele verbondenheid' als thema wordt de creative artistieke concentratie. Instagram is ons communicatieplatform om elkaar te informeren, verbazen en charmeren. Een virtuele complexe pingpongtafel ontstaat tussen de twee groepen. Dagelijks bewegen de groepen zich dichter naar elkaar toe. Wekelijks schuiven we één locatie op naar het midden van het traject. De echte ontmoeting, de werkelijke verbondenheid in het midden van het traject, tussen de twee steden in, vindt plaats, hier, in het André Demedtshuis. Er wordt in een directe vorm gecommuniceerd met beelden, woorden en gelach. Beelden worden aan elkaar uitgewisseld in een expositie. Dit historisch moment leggen we vast via ‘pixels en pellicule'. Tijd en techniek beheersen het medium fotografie.

De ontmoeting met een goed mens blijft altijd een mooie herinnering in ons leven.
André Demedts.

ZomerVanfotografie2016.jpg
Zomer van fotografie 2016

Van 02/07/2016 tot 28/08/2016

Gert Verbelen - The Inner Circle Of Europe

Gert Verbelen studeerde grafische vormgeving en fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en rondde er in 2014 zijn masteropleiding af.

In 2014 bezocht Gert Verbelen achttien lidstaten van de eurozone. Hij berekende - op een wiskundige manier - het exacte middelpunt van elk land en ging erheen. Op een of andere manier belandde hij daardoor vaak in arme en verlaten streken, ver af van het massatoerisme en de grote steden en bleef er een week om het dagelijkse leven te fotograferen.

De foto's die hij maakte, tonen eenzaamheid en verlatenheid. Europa blijkt meer te zijn dan steden vol toeristen, het zijn ook godverlaten dorpen waar jongeren emigreerden bij gebrek aan werk en de ouderen achterblijven.

 

Tegelijkertijd toont ze de kracht van kleine gemeenschappen en een grote voeling met de plek, het huis, de keuken, de woonkamer, de stoel voor de tv... Die kleine kamers zijn schatkamers en echte werelden op zich. Elk detail vertelt een verhaal. Hij laat ons meeleven met zijn ervaringen in het boek over deze reis dat in 2015 verscheen bij Uitgeverij Hannibal " The Inner Circle of Europe".

 

In het André Demedtshuis krijgt u een ruime selectie te zien van de foto's uit het boek: een tentoonstelling die men "moet" gezien hebben.

 

De zomertentoonstelling loopt van 2 juli tot en met 28 augustus 2016 en is elke dag gratis toegankelijk van 14 u tot 18 u. De vernissage vindt plaats op zaterdag 2 juli om 17 uur, in aanwezigheid van de fotograaf.

Zomer van fotografie 2015

Van 27/06/2015 tot 30/08/2015

'Urban Cave Drawings' - Carl Uytterhaegen

Carl Uytterhaegen nam meer dan 150 foto's kriskras door onze steden. Hij toont ons de verborgen grotten en fresco's: verlaten stations, vervallen bruggen, desolate beton sites.

Op een vreemde en spitse manier overbrugt Uytterhaegen de kloof tussen de aloude grotschilderingen van Altamira en de hedendaagse graffiti tekeningen die grote delen van de steden bedekken. Wat Urban Cave Drawings toont is dat de geschilderde sporen in onze steden verschillende thema's gemeen hebben.

 

De tentoonstelling loopt van 27 juni tot en met 30 augustus en is dagelijks toegankelijk van 14u tot 18u. De vernissage vindt plaats op 27 juni om 16u, in aanwezigheid van de fotograaf.

 

Tijdens deze tentoonstelling is een zomerterras geopend waar u even kan verpozen en in alle rust kan genieten van een drankje in het schitterende Leie-landschap.

ZomerVanFotografie2014.jpg
Zomer van fotografie

Van 23/06/2014 tot 31/08/2014

Filip Claus' Landschap in Metamorphose