2023-02-19_Delphine_Lecompte
Een uur cultuur

19/02/2023 11:00

Delphine Lecompte

“Delphine Lecompte is de Florence Nightingale van de hedendaagse Vlaamse poëzie, in het harnas van Jeanne d’Arc,” schreef Guido Lauwaert een kleine tien jaar geleden in Knack, naar aanleiding van Lecomptes derde dichtbundel ‘Blinde gedichten’.  Dat was lang voor de dichteres een semibekende Vlaming werd door haar opgemerkte passages in De (Aller)Slimste Mens.

 

Haar literaire talent stond toen al buiten kijf. Met haar poëziedebuut ‘De dieren in mij’ had de West-Vlaamse in 2010 al de C. Buddingh’-prijs gewonnen voor het beste poëziedebuut.

 

Intussen heeft Delphine Lecompte een oeuvre opgebouwd dat we stilaan indrukwekkend mogen noemen, met een prominente rol voor de kruisboogschutter, de bokser, de voormalige vrachtwagenchauffeur en andere testosteronmannen. Kortom, een frisse wind en een verademing in het poëzielandschap.

 

Onlangs verscheen het 3de deel in de reeks 'Beschermvrouwe van de verschoppelingen'. Worstelend met haar demonen, neurosen en fobieën schrijft ze exuberant, genereus en overdadig over haar kindertijd en volwassen leven. Ze schroomt daarbij niets, spaart niemand en omarmt de schaamte volledig. Dit is schrijven zoals alleen Delphine Lecompte dat kan. Schrijven om te overleven.

 

Maar hoe frêle de dichteres ook mag overkomen, ze weet het publiek steeds in te pakken met haar spitsvondigheid en humor. Ze doet veel meer dan voorlezen of declameren, haar lezingen zijn een way of performance

 

In deze lezing wordt ze geïnterviewd door Jooris Van Hulle. Hij was jarenlang recensent Vlaams proza voor de Standaard der Letteren en werkt thans mee aan de Poëziekrant, Mappalibri en Kunsttijdschrift Vlaanderen.

 

Tickets : € 5

 

Ticketreservatie : info@andredemedts.be

Reservatie is sterk aangeraden.

 

Locatie : Bibliotheek BIBOX, Markt 1, 8710 Wielsbeke